Barken Kobenhavn byggdes 1921 och är det största segelfartyg som någonsin seglat under dansk flagg. Fartyget försvann spårlöst med 60 man och allt under en resa mellan Buenos Aires och Australien vid jultiden 1928.

Modellen av Kobenhamn är i skala 1:120 och byggdes 1952-53. Den ägs numera av en familj i Sala. Modellen är ett fulländat konstverk och mycket detaljrik. Detta är kanske den finaste av de få modeller som finns av det ödesdrabbade fartyget. Ålder och bristande omvårdnad hade gjort henne närmast till ett vrak. Hon var mycket smutsig och dammig i tjocka lager. Riggen var helt förstörd.

Jag fick det roliga uppdraget att renovera och återställa henne till ursprungligt skick. Riggen plockades av för att helt återställas med många nya spiror och rår. Ingenting av den stående och löpande riggen kunde återanvändas utan ersattes med nytt material. Barken är femmastad och har ett långt bogspröt så detta blev tidsödande och det gick åt flera hundra meter tråd av olika slag. Skrovet och däcket med alla detaljer tvättades omsorgsfullt och bättrades med färg där så behövdes. Jag använder mig av konstnärsfärg i olja som jag blandar till rätt kulör och glans. Många däcksdetaljer var försvunna eller skadade så det blev till att göra nya med rätt kulör. Det är ju viktigt att behålla modellens ursprungliga stil och patina. Nu står modellen i en tät glaslåda, som ägaren ville att jag skulle konstruera.

Nu kan den vackra Kobenhavn ses och beundras i ytterligare minst 60 år.

 

Kobenhavns_dck_svabbas_2Kobenhavns_mantg_repareras

Kobenhavn_akterifran

Kobenhavns rigg före renovering

Kobenhavn_hel

Kobenhavn_katastrofrigg