Skolgossefartyget Jarramas sjösattes 1900 på Karlskronavarvet.

Modellen Jarramas i skala 1:50 lyftes fram i dagsljuset vintern 2004. En äldre dam i Hölö ringde till Marinofficerare i Högkvarteret och berättade att hon i sin ägo hade en gammal modell av Jarramas och önskade bli av med den för en symbolisk summa. Hon hade tidigare kontaktat både Sjöhistoriska museet och Marinmuseet i Karlskrona men där hade man visat sig helt ointresserade. Budet gick alltså till Sjöofficerssällskapet som bad mig söka upp Hölö och modellen av Jarramas och göra en bedömning av den.
Jag gjorde så och fann ett tämligen långt förfallet fartygsvrak i en papplåda. Masterna var kullvräkta och liknade mest ett med trådar omlindat påskris. Däcket var helt separerat från skrovet. Riggen var trots allt ganska komplett förutom toppar och bogspröt som saknades. Tampar, stag och vant var en enda trasslig röra. Skrovet var reparabelt men behövde ny för och back.
Min bedömning var att vraket var bortanför all räddning.
Mängder av detaljer som däcksbeslag, riggdelar, taljor och block med hög kvalitet i skala 1:50 fann jag användbara i andra kommande modellbyggen av riggade skepp. Priset var rimligt för så många fina delar.
Damen fick sitt begärda pris och jag tog kartongen, med det som en gång varit en mycket vacker modell av Jarramas, med mig och for hem till Karlskrona.
Nu började en intressant arkeologisk utgrävning av papplådan. Alla delar sorterades upp och jag dokumenterade allt för att kunna plocka ihop delarna på rätt sätt.
Åtskilliga timmar senare år 2006 placerades Jarramas i sitt nya glashölje på Sjöofficersmässen i Karlskrona där hon kan segla vidare i hundra år till.

Jarramas_far_nytt_dack

Jarramas_styrbordssida

Jarramas_falltrappa

 Jarramas_bogsprt

 

Jarramas_riggad_och_med_livbatar

Jarramas_back

Jarramas_mastfot

 Jarramas_livbt