Att bygga en båtmodell kräver samma arbete som att bygga en båt i naturlig storlek. Virket måste väljas med omsorg och motsvara det träslag som båten var byggd av. Spant av gran, bord av ek eller lärk, kanske fur, och så vidare. Ibland har jag haft turen att hitta riktigt gammal virke, kanske ett bord från en upphuggen båt, som i sig bär på en historia. Jag har byggt durkar i några modeller av svartek som vuxit för många hundra år sedan. På så sätt kombineras gammal historia med nya tankar.

Marinens olika fartyg bygger jag oftast i helved, det vill säga jag väljer ett stycke lämpligt virke som jag sen skär ut modeller ur. På så sätt har jag byggt robotbåtar och ubåtar och en mängd andra fartygstyper. Allt - självklart - enligt korrekta mått och efter ritningar. Modellerna lackar och slipar jag sedan flera gånger så de får en fantastisk yta.

När jag är ute och går i skogen tittar jag mig alltid extra noga omkring - kanske hittar jag en gren eller klyka som passar exakt till något tillbehör. På mina resor ute i världen försöker jag alltid hitta en brädgård med nya, intressanta träslag att arbeta i. Det bagage jag sen checkar in på hemresan kan ibland se lite underligt ut...

helvedsmodell

spantresning

Roslagsskuta1